Raw Law with Love

Šetrne k prírode, zdravo pre ľudské telo

Na začiatku bola inšpirácia. Rajská záhrada plná darov prírody na ostrove Jamajka priviedla Ondreja na myšlienku vyrobiť zmrzlinu novej doby. 100 % prírodné. Bez laktózy, lepku, stabilizátorov, farbív, dochucovadiel a pridan ého cukru. Z tých najčistejších surovín. Vyrobenú na princípoch etického a trvalo udržateľného podnikania.

Nasledoval ročný vývoj. Testovanie technologických postupov, ochutnávanie a ladenie. Pochopenie biológie a chémie rastlinnej ríše. Výsledkom bola prvá raw bio zmrzlina na svete. 100 % zdravá a chutná. Šetrne spracovaná a zložením jednoduchá. Rawito Ice Dream!

Sen sa stal skutočnosťou. Iste k tomu prispieva aj názov Rawito –„Ra“ (egyptský boh slnka) a „Wito“ (obdoba latinského slova „život“).

Božskú chuť Rawito Ice Dream totiž nerobí iba výber 100 % prírodných bio surovín – primárne je to nadšenie zodpovedne a vedome tvoriť lepší svet.

Ekológia a udržateľnosť

Čo je dobré pre prírodu, je dobré aj pre nás. Pri každom kroku, ktorý v Rawito robíme, posudzujeme jeho udržateľnosť a vplyv na životné prostredie.

Všetky suroviny, ktoré používame na výrobu zmrzlín, sú v bio kvalite. Pochádzajú od zodpovedných poľnohospodárov, ktorých vo väčšine prípadov poznáme osobne. Ani jeden jediný kakaový bôb nebol ošetrený chemicky ani hnojený syntetickými hnojivami. Väčšinu surovín zberajú naši dodávatelia ručne a s maximálnou starostlivosťou o pôdu a krajinu svojej krajiny.

Všetky produkty Rawito majú biocertifikát. Odpad z výroby minimalizujeme a dôsledne triedime. 100 % organického odpadu kompostujeme.

Náš výrobný proces je nastavený tak, aby minimalizoval spotrebu vody. Pracujeme na jeho stálom zlepšovaní a hľadáme cesty, ako usporiť každú kvapku. Výrobu sme presunuli do prírodnej lokality Šumava s vlastným pramenitým zdrojom.

Pri výrobe využívame energiu z obnoviteľných zdrojov od Nano Energies aj za cenu zvýšených nákladov.

Obaly nanukov sú vyrobené zo 100 % kompostovateľných mateririálov. Vrchná škatuľka je z recyklovaného papiera. Vnútorný priesvitný obal je vyrobený na škrobovej ze, ktorý je 100 % biodegradabilný (kompostovateľný).

So the story goes

Rawito Ice Dream – zmrzlina pre nový svet.

Rawito je inšpiratívna cesta za dobrodružstvom. Krok za krokom tvoríme spôsob, ako podnikať prospešne a vedome. Hľadáme nové pohľady na to, čo je a čo nie je dobré. Záleží nám na tom, aby Rawito bolo v súlade s planétou, s ľuďmi a so všetkým živým.

Prvým bio raw nanukom na svete sa to celé len začína…

Icon__story_world

Nový web

Rawito má práve päť rokov. Má nový web s e-shopom a začína rozosielať zmrzliny skoro po celej Európe. Zabalené do suchého ľadu ich vieme doručiť až k vám domov. Už ste si objednali?
Icon__story_market

BIOFACH

Je čas na najväčší svetový   veľtrh bio produktov – nemecký Biofach. Teraz už celý svet vie, že prvé bio raw nanuky sa volajú Rawito a sú z Českej republiky.
no šugr

Ešte bližšie prírode

Rawito sa sťahuje do nového domova. Vyrábame ho teraz na Šumave, z vlastnej pramenitej vody a uprostred krásnej prírody. V priestoroch 1 500 m 2 vznikajú nové príchute a rodia sa nové plány.
Icon__story_smajl

15 000 fanúšikov

Rawito žije aj na sociálnych sieťach. Oslávili sme 15 000 fanúšikov a tešíme sa na ďalšie. Súťaže, fotky z akcií, nové príchute – naši fanúšikovia vedia všetko prví.
Icon__Ice_dream

Vikingovia a nanuky?

V severnej Európe sa o nás tiež potrebovali dozvedieť. Preto sme vyrazili na veľtrh Natural Products Scandinavia vo Švédskom Malmö a tým sa nám otvoril severský trh. Potomkovia bojovných Vikingov vymenili zbrane za najlepší bio raw nanuk na svete.
Icon__story_star

Nový produkt

Vysušiť zmrzlinu? To azda môže napadnúť iba nášho Ondra. Tak vznikla skvelá desiata pripomínajúca sušienku s otvorom – limitovaná edícia Space Donutov, čiže lyofilizovanej zmrzliny v tvare donutu.
Icon__Ice_dream

Reportáž v TV NOVA

O príbeh značky Rawito sa začínajú zaujímať médiá. Ako sa z prvého nápadu zrodil veľkoobchod? A ako si splniť veľký sen a pritom neškodiť planéte? To všetko Ondra rozprával v relácii Víkend na TV NOVA.
Icon__story_events

Exkurzia pre deti

Kto by nebol zvedavý, ako sa vyrába prvý bio raw nanuk na svete? Deti majú rady zmrzlinu a my v Rawite zas máme radi deti. Tak sme to spojili. Organizujeme exkurzie do výrobne pre tábory a školské triedy. Užijeme si veľa zábavy.
Icon__story_market

Rozširujeme predajnú sieť

Postupne sa pridávajú ďalšie obchody, ktoré chcú naše nanuky predávať. V roku 2016 už nájdete Rawito na 150 predajných miestach.
Icon__story_world

… a svet je rád

Rawito uspešne vstúpilo na trh v Nemecku a Veľkej Británii, odteraz je v predaji v reťazcoch Alnatura alebo Planet Organic.
Icon__story_market

Mierime do sveta…

Vyrážame za novými zákazníkmi po Európe. Máme stánok na veľtrhoch Veggie World v Düsseldorfe a Natural and Organic Products v Londýne.
Icon__story_smajl

Vieme, od koho nakupujeme

Začali sme nadväzovať osobné vzťahy s drobnými biopoľnohospodármi v Afrike. Ghana (kešu a kokos), Madagaskar (vanilka), Tunisko (datle) a Pobrežie Slonoviny (kakaové bôby)
Icon__story_star

Hurá za zákazníkmi!

Rozvážame nanuky štýlovo – zaobstarali sme prvé Rawito rozvozový bicykel so solárnym pohonom. Náš Ice Dream Bike. Viesť ho je v našej firme za odmenu.
Icon__story_market

Náš prvý veľtrh

Rawito sme hrdo predstavili na našej prvej verejnej akcii – veľtrhu Biostyl v Prahe. Dať ľuďom ochutnať skvelú zmrzlinu je radosť. A záujem bol veľký.
Icon__story_machine

Bez strojov to nepôjde

Dopyt rýchlo rástol a potrebovali sme lepšie vybavenie. Vyrobiť 1 000 nanukov denne, to už chce špeciálnu technológiu.
Icon__Ice_dream

Prvá manufaktúra

Ondra sa pustil   do splnenia svojho sna naplno.  Pre malosériovú výrobu si prenajal svoj prvý priestor – 120 m 2 vo Všestaroch pri Prahe. Tu vznikli prvé príchute Rawito a odtiaľto putovali k prvým zákazníkom.
Icon__story_star

… volá sa Rawito!

Rawito je spojením slov Ra (egyptský boh slnka) a Wito (obdoba latinského slova „život“). Rawito sú prvé raw nanuky na svete v biokvalite.
Icon__Ice_dream

Prvý nanuk je tu…

Náročným vývojom technologického a výrobného procesu dospel Ondra až k úspešnému cieľu – začal ručne vyrábať raw nanuky, o ktorých sníval. Chutné, zdravé a vzniknuté na princípoch etického a trvalo udržateľného podnikania. Bez pridaného cukru, tuku a stabilizátorov. 
Icon__story_star

Zrodil sa nápad

Náš zakladateľ Ondra miluje cestovanie. Miluje tiež ľudí, slnko a prírodu. To všetko sa mu pri ceste na Jamajku spojilo do jedného nápadu. Vyrobiť zmrzlinu z najčistejších surovín našej planéty. Najchutnejšiu, najpoctivejšiu a plnú slnka. Skrátka, bio raw nanuky.

Basically Raw

„Ice Dream“ – prvá raw bio zmrzlina na svete

Rawito je jedinečná značka s jedinečným konceptom. Naše produkty obsahujú iba raw suroviny rastlinného pôvodu v bio kvalite. Teda buď čerstvé, alebo šetrne spracované pri teplotách do 42 °C. Vďaka tomu ich výživové a enzymatické kvality zostávajú zachované.

Icon__Dairy

Bez laktózy

Pri výrobe nie sú používané žiadne živočíšne suroviny, mlieko ani mliečne produkty.
Icon__GMO

Bez GMO

Pracujeme iba s geneticky čistými potravinami.
Icon__Chemicals

Bez chémie

Produkty Rawito sú vyrábané bez farbív, syntetických stabilizátorov a konzervantov.
Icon__Eco_energy

Ekologický výrobný proces

Naša zmrzlina sa vyrába ručne za pomoci energie z obnoviteľných zdrojov Nano Energies. Všetok odpad je likvidovaný s minimálnym dopadom na životné prostredie, prevažne kompostovaním.
Icon__Gluten

Bezlepkové

Naše zmrzliny sú 100 % bezlepkové. Vo výrobni sa nespracovávajú žiadne suroviny obsahujúce lepok.
Icon__Vegan

Vegan

Používame výhradne kvalitné raw suroviny rastlinného pôvodu.

Standards & Certificates

Farmer friendly

Podporujeme rodinné podnikanie farmárov na druhom konci sveta

Zakladáme si na kvalite, preto vyberáme len tie najkvalitnejšie bioingrediencie z ich prirodzeného prostredia. Našich dodávateľov jednotlivých ingrediencií poznáme, i keď sú z druhého konca sveta. 80 % našich dodávateľov sú malé farmárske spoločnosti alebo rodinné podniky v Afrike. Pomáhame tak prirodzenému rozvoju pracovných podmienok tam, kde sa rodia základy nášho produktu.

Mandle

Italian Almond, Taliansko

„Každý by mal dať svetu zo seba to najlepšie. My dávame mandle v biokvalite, vypestované na talianskom slnku, zdravej pôde bez chémie a starostlivo každý deň spracovávané nami ľuďmi.“

Baobab

B´Ayoba, Zimbabwe

Baobab od miestnych malých poľnohospodárov, pestovaný v biokvalite. S ohľadom na udržateľnosť a na dobré životné podmienky tých, ktorí sa o rastliny starajú od semienka po olej vo fľaši.

Kokos

Truecoco, Ghana

Z Ghany dovážame najlepší kokos, aký sme na svete našli. Pestujú ho tu v certifikovanej biokvalite a dávajú si záležať na každom detaile výrobného procesu. Pracujú tu usmievaví spokojní ľudia, ktorí dostanú za svoju prácu férovo zaplatené.

Arašidové maslo

GrowTech, Egypt

Na arašidy majú u nášho egyptského dodávateľa bio plantáž, biopestovanie aj biospracovanie. Krok za krokom dokonale zvládnutý proces pre zdravú planétu.

Datle

Farma Doudjebel, Tunisko

Certifikovaná biofarma, ktorá cíti ako svoje poslanie naučiť svet vidieť v datliach poklad zdravej prírodnej stravy. Šťavnatú a sladkú perlu každého prestretého stola.

Vanilka

The Madagascar Vanilla Company

Ručne zberaná a starostlivo kontrolovaná vanilka z biofarmy Vanilla Company na Madagaskare. Jej motto: „Neuspokojte sa v živote s ničím menej, než je najlepšia vanilka na svete.“

Kešu

Farma Mimcashew, Ghana

Rodinná farma, ktorá pestuje kešu oriešky v biokvalite na hranici dažďového lesa a savany. Sympaťáci, ktorých snom je zdravá a silná krajina.

Lieskové oriešky

Altalanga Acianda Agricola, Taliansko

Na tejto biofarme hovoria, že „obrábajú svoju milovanú krajinu v novom duchu pre nové generácie“. Skúmajú nové cesty, ako udržateľne a šetrne pestovať lieskové oriešky. A ide im to skvele.

Maca

Merrill Natura, Peru

Dodávateľ typických peruánskych plodín pestovaných organicky s ohľadom na prírodu aj miestnych obyvateľov. Prianím Merrill Natura je ísť ostatným pestovateľom príkladom v čestnom a udržateľnom prístupe k životnému prostrediu.

Čokoláda

Kokoa Kamili, Tanzánia

Výrobca najlepšieho kakaa v Tanzánii, navyše v organickej kvalite, s veľkou starostlivosťou o čistotu pôdy, vody a o dobrý život malých poľnohospodárov. Hovoria: „Čo je dobré pre miestnych farmárov, je dobré aj pre kakao.“ A myslia tým aj zdravé životné prostredie.