Mandle

Horké aj sladké zároveň

Stromy mandľovníkov radíme medzi jedny z prvých orechov na svete. Botanicky ide o príbuzné marhúľ, pochádzajú z Grécka a sú často spomínané v Starom zákone, kde ich vetvy symbolizujú čistotu. V Taliansku sú zas mandle zárukou šťastného manželstva, ich päť kúskov v dlaniach nevesty a ženícha symbolizuje zdravie, šťastie, plodnosť, bohatstvo a dlhovekosť.
Hrsť mandlí je desiatou bohatú na proteíny a živiny. Má až zázračné účinky na zdravie. Ideálne sú mandle predovšetkým pre tehotné ženy, pretože obsahujú veľké množstvo minerálov potrebných pre vývoj plodu a tiež podporujú tvorbu materského mlieka. Mali by byť súčasťou jedálneho lístka každého zdravého človeka.

Zdravotné benefity:

  • Pravidelná konzumácia mandlí posilňuje nervy, dodáva pevnosť svalom a pomáha prekonávať stres, depresiu a únavu.
  • Pozitívne ovplyvňujú hladinu cholesterolu, pôsobia kladne aj na naše srdce.
  • Obsahujú vysoké percento bielkovín, majú protizápalové, protivírusové a antioxidačné vlastnosti, pomáhajú pri hojivých procesoch.
  • Regulujú krvný tlak, vďaka vysokému obsahu vlákniny podporujú zdravé trávenie a funkciu čriev.

Posilňujú imunitný systém organizmu a zlepšujú akné.
Vitamíny a minerály: mandle obsahujú hlavne vitamíny B1, B3, B6, E a kyselinu listovú. Z minerálov je to horčík, zinok, mangán, vápnik, železo, meď a selén. Nezanedbateľnou súčasťou sú tiež omega-3 a -6.

Krajina pôvodu: Španielsko